Acaba İsa çarmıhtan indirilirken henüz ölmemiş midir? Acaba asma telaşı içinde, hâlâ nefes aldığı fark edilmemiş midir? Mezardan bir ölü değil de bir canlı mı kaybolur? Peki ama İsa çivili ayaklarıyla Emmaus’a nasıl yürüyebilirdi ya da yaralar içinde bitkin haldeyken Taberiye Gölü kıyısında nasıl balık yiyebilirdi?
İsa’yı terk eden Petrus
Dinbilimcilere göre, İsa’yı terk eden Petrus’un, suçluluk duygusu ve üzüntüden perişan olup birdenbire görkemli bir hayalde avuntu bulmuş olması mümkün .İsa’nın ona gerçek gibi göründüğü bir hayal. Ne var ki o zaman Petrus’un yanı sıra başka yandaşlarda da bu psikolojik durumun aynen baş göstermesi gerekirdi, çünkü balıkçı kendisine İsa’nın göründüğünü ilan eden tek kişi değildir.
İnançlarından bağımsız ya da ona paralel olarak iz peşinde koşan bilim adamlarına göre, diriliş sonuçta bir muamma olarak kalıyor. Ama şunu anlamalılar ki, Petrus ve İsa’nın diğer birçok yandaşı onun dirilişinden emindir. öylesine emindir ki, bu uğurda ölmeye bile hazırdır.
Onları Hıristiyan dönüştüren, diriliştir. İsa’nın onlara öğrettiği hiçbir şey, onların önünde gerçekleştirdiği hiçbir mucize, hiçbir mesel onları bu olay kadar etkisi altına almaz. İsa’nın henüz yaşadığı ve tutuklandığı sırada kaçmışlardı ve belki de bir daha hiç bir araya gelmeyeceklerdi. Ancak dirilişten sonra yeniden toplanır, organize olur ve misyonerlikle uğraşırlar, İsa’nın her yerde mevcut oluşunu ve kutsallığını överler.
20 yıl sonra Roma’da ilk Hıristiyan cemaati oluşur, inananlar Imperium’un bir kenar bölgesinden devletin kalbine ulaşmışlardır. Daha sonra İndiler Roma İmparatorluğu içindeki misyonlarında onlara yardımcı olur. Hıristiyanların artık kendilerini ayırmak istedikleri Yahudiler bu kitaplarda aşağılanırlar – oysa İsa’nın kendisi de Yahudi’dir. Hıristiyanlar tarihsel İsa’yla değil, İncil yazarlarının İsa’sıyla yeni yandaşlar kazanır.
Bu kitaplarda, neredeyse iki binyıl sonra da, İsa’nın yaşadığı dönemde onunla karşılaşmış olanların heyecanı, umudu ve inancı hissediliyor – ve ancak gerçek müminlerin yaşayabileceği o ürperme, o isimsiz korku okunabiliyor.
Read More about Çarmıha gerilmenin